Klimaatinstallatie en bioritmische verlichting gemeentehuis Burgum

Voor onze opdrachtgever Gemeente Tytsjerksteradiel hebben we de meest duurzame klimaatoplossing voor het gemeentehuis in Burgum gekozen.

 

We hebben de hybride VRF techniek toegepast, waardoor we de CO2 uitstoot flink hebben kunnen reduceren door koelmiddel R32 toe te passen. Dit koelmiddel heeft een lagere GWP waarde t.o.v. R410.

 

Voordelen van de VRF techniek:

  • hogere energie-efficiëntie door warmteterugwinning
  • individueel comfort door gelijktijdig koelen en verwarmen
  • onderhoudsarme en veilige werking

 

 

Daarnaast heeft de gemeente de keuze gemaakt om bioritmische LED verlichting toe te passen in de kantoren.

 

Een biodynamisch werkzaam licht simuleert de centrale eigenschappen en het dynamische verloop van het natuurlijke daglicht, waardoor de levenskwaliteit op de werkplek aanzienlijk wordt verbeterd.
Het natuurlijke daglicht is het ideale licht voor de mens. Het samenspel van zon en blauwe hemel en de veranderingen van de helderheid en lichtkleur in de loop van de dag, hebben een verregaande en enorm positieve invloed op de hormoonhuishouding van de mens. Helaas ziet de mens tegenwoordig nauwelijks nog daglicht, omdat hij zich meestal in gesloten ruimten bevindt.

 

VERLICHTING VOOR MEER VITALITEIT, CONCENTRATIEVERMOGEN EN GEZONDHEID
Biodynamisch werkzaam licht, ook wel Human Centric Lighting genoemd, vormt de oplossing voor dit probleem. Het zorgt binnen voor een op daglicht gelijkend licht en het dynamische verloop daarvan, met dezelfde positieve effecten: net zoals in de vrije natuur verbetert een helder, koudwit licht overdag de vitaliteit en het welzijn. Bovendien kan de mens zich dan beter concentreren en maakt hij minder fouten. Een donkerder, warmwit licht zoals van de ondergaande avondzon bevordert daarentegen de ontspanning en laat de mens tot rust komen. Verder stabiliseert een biodynamisch werkzaam licht het dag- en nachtritme van de mens, waardoor deze ’s nachts beter en verkwikkender slaapt.

 

HCL – BIODYNAMISCH WERKZAAM EN MAXIMAAL ENERGIE-EFFICIËNT
Met de HCL Technology kunnen het beste licht voor de mens en de voordelen van een intelligente regeling perfect worden samengebracht. De technologie produceert biodynamisch werkzaam licht waarvan het verloop speciaal voor toepassing in kantoren is geoptimaliseerd: in de ochtend leidt een dynamische stijging van helderheid en blauwaandeel van het licht tot een verfrissende activering. Tegen het middaguur worden beide waarden kort verlaagd, waarna ze vervolgens weer worden verhoogd. Dit gaat de typische vermoeidheid in de namiddag tegen. Zo helpt HCL de mens ook lastige fasen de baas te worden, geconcentreerd te blijven en de prestatiecurve hoog te houden. Tegen de avond laat HCL het licht automatisch donkerder en warmwit worden, om het menselijk organisme geleidelijk op de naderende nacht af te stemmen. Met zijn innovatieve regeling zorgt SymbiLogic zodoende voor een gezondere nachtrust en bevordert het zo belangrijke herstel. Maar HCL is niet alleen veelzijdig effectief. De verlichting regeling is ook uniek energie-efficiënt. Bepalend is daarbij het gebruik van een aanwezigheidssensor en van een intelligent
lichtmanagement, de verlichting wordt afhankelijk van aanwezigheid en daglicht geschakeld en behaalt dankzij het benutten van het daglicht bij het biodynamische verloop van het lichtniveau de hoogst mogelijke mate van innovatie. En helpt geheel automatisch veel energie te besparen.
Het biodynamisch werkzame licht van de Human Centric lightning verbetert de levenskwaliteit blijvend.

Dat komt ten goede aan elke afzonderlijke medewerker, en aan het hele bedrijf. Omdat de motivatie en tevredenheid op de werkplek toenemen en het prestatievermogen merkbaar stijgt. Tegelijkertijdkande Human Centric Lighting verzuim door ziekte voorkomen en zelfs helpen het
ongevalsrisico te verlagen.


Ook samenwerken aan een mooi project?

Bouma Techisch Installatiebedrijf werkt op innovatieve wijze aan de mooiste projecten voor particulieren en bedrijven. Wij kunnen ook uw technische installatie op professionele wijze plaatsen en beheren. Neem voor meer informatie contact op of vraag een vrijblijvende offerte.