Zonneboiler met zonnecollectoren

De collectoren
Op het dak ligt de collector. De taak van de collector is om zonne-energie om te zetten in warmte. De collector kan bestaan uit een met een glasplaat afgedekte aluminium container met daarin een koperen plaat die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte of uit dubbelwandige glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Hierin zitten koperen buisjes die hun warmte afgeven aan de verzamelbuis. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (water met antivries) en via een geïsoleerde leiding binnenshuis gebracht naar de zonneboiler.

De zonneboiler

Dit is een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 100, 120 of 200 liter), een pomp en een regel unit. In het voorraadvat bevindt zich het opgewarmde water en een warmtewisselaar.

zonneboiler-300x152
Bij voldoende zon (en dus warmteverschil) gaat de pomp draaien en stroomt de opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar, geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in het voorraadvat mag opgewarmd worden tot 90 °C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is wordt de circulatie automatisch gestopt.

Bij onvoldoende zonne-instraling zoals bijvoorbeeld in de winter zorgt de comfort-functie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking heeft. Hiervoor is de zonneboiler gekoppeld aan uw bestaande warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een warmtepomp of een CV-combiketel.

U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. De warmtepomp of de CV-combiketel verwarmt na en zorgt dat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt, bijvoorbeeld 60 °C. Is het water uit de zonneboiler heet (voorjaar, zomer), dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg (najaar, winter) dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor heeft u altijd heet water tot uw beschikking.

Bouma Technisch Installatiebedrijf heeft deskundige adviseurs in huis om u persoonlijk te adviseren naar uw mogelijkheden.


Advies of vragen?

Bouma Techisch Installatiebedrijf werkt op innovatieve wijze aan de mooiste projecten voor particulieren en bedrijven. Wij kunnen ook uw technische installatie op professionele wijze plaatsen en beheren. Neem voor meer informatie contact op of vraag een vrijblijvende offerte.