Bouma Technisch Installatiebedrijf

Miljoeneninvestering in huurwoningen Burgum

18 september 2018

Met de nieuwbouw van 76 ‘all electric’ woningen en renovatie van 109 andere huizen investeert verhuurbedrijf WoonFriesland ruim 15 miljoen euro in Burgum. Bouma Technisch Installatiebedrijf voert al het installatiewerk met betrekking tot het renoveren van 109 woningen uit.
 
De 76 nieuwe, energiezuinige en gasloze huurwoningen komen in de plaats van 70 verouderde huurhuizen die tegen de vlakte gaan. Dit gebeurt aan B. Steenhuisenlaan, B. Lohmanlaan en Westersingel in Burgum-West.
 
In combinatie met diverse werkzaamheden aan 109 andere huizen is het een ,,wat groter’’ project voor WoonFriesland, aldus woordvoerster Margret Hoekman. Voor een plaats van de omvang van Burgum is het zeker omvangrijk project.
 
De 70 huizen die gesloopt worden, voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Bij de keuze tussen sloop of renovatie wordt gekeken naar de staat van de woning, de indeling ervan en de levensduur die een pand nog heeft. Het gaat in dit geval om huizen uit de jaren vijftig.
 
Ervoor in de plaats komen woningen met zonnepanelen en goede isolatie, die energiezuinig zijn. Ze zijn gasloos; koken en verwarmen gebeurt door middel van elektriciteit, ofwel ‘all electric’.
 
De achtertuinen worden wat minder diep, zodat er aan de achterkant meer ruimte is om te parkeren. Verder komen er nestelvoorzieningen voor een kolonie gierzwaluwen in de nieuwbouwhuizen en tevens ‘invliegopeningen’ voor vleermuizen.
 
Van de huidige bewoners van de te slopen huizen, betrekt ongeveer de helft een van de nieuwbouwwoningen. De ‘terugkeerders’ hebben bepaalde keuzes mogen maken. Zo was er een optie voor een grotere woonkamer, of juist een bijkeuken op de begane grond. Ook waren ze betrokken bij het uitkiezen van de gevelkleuren.
 
De bewoners die terugkeren, verblijven tot de nieuwbouw klaar is in andere huurwoningen. Overigens hebben de mensen die juist ergens anders willen gaan wonen, nog niet allemaal een nieuwe plek gevonden. De sloop vindt daarom in etappes plaats, tot en met december. Vermoedelijk kunnen de eerste nieuwe woningen voor de zomer van volgend jaar overgedragen worden aan de bewoners.
 
Aan de Burgemeester B. Lohmanlaan is het renovatieproject begonnen. In zeven straten krijgen 109 huizen een oppepper, bijvoorbeeld in de vorm van betere isolatie en zonnepanelen op het dak. Daarnaast gaat het om het vervangen van keukenblokken en sanitair en verder reguliere vormen van onderhoud.
 
Bron: Leeuwarder Courant

Beste relatie,

De Nederlandse overheid heeft verregaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19). Wij nemen dit als bedrijf uiteraard zeer serieus en zullen de richtlijnen en adviezen van de overheid blijven navolgen.

Uiteraard doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk hinder ondervindt van deze maatregelen.

Wij willen onze dienstverlening zoveel mogelijk doorzetten, maar daarnaast willen we onze relaties en medewerkers zoveel mogelijk beschermen.

We nemen daarom de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht. Onze medewerkers ontvangen instructies over deze maatregelen en worden gevraagd om contacten zoveel mogelijk te vermijden. De bezetting kan de komende weken afwijken, bijvoorbeeld omdat medewerkers thuis werken. Wij zijn echter altijd telefonisch bereikbaar.

In de komende weken kan het daarom zijn dat u hier enige hinder van ondervindt, maar wij vertrouwen op uw begrip hierin.