bouma-awizon-jacfriesland-zonnepanelen2

Bouma en Awizon plaatsen 1600 zonnepanelen op dak JacFriesland

24 mei 2018

DRACHTEN – Awizon zonne-energie is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen, vooral op daken, maar soms ook in weilanden of andere open terreinen. De meeste zonnepanelen die Awizon plaatst, komen uit Europa. Afgelopen weken had het bedrijf een mooie klus bij een Drachtster bedrijf, JacFriesland.
 
Dit bedrijf zetelt aan de Galvanilaan 11 in Drachten. Het is onderdeel van de Jacquet Metals Group: een in de hele wereld werkzaam bedrijf dat vooral roestvast stalen platen versnijdt en levert. Dit gebeurt met onder andere laser-, plasma- en waterstraal-snijmachines. Deze machines gebruiken veel stroom. Vandaar de keuze om zonnepanelen op het dak te (laten) plaatsen. Deze klus is de afgelopen weken uitgevoerd door Awizon samen met Bouma Technisch Installatiebedrijf uit Sumar.
 
Bouma Technisch Installatiebedrijf is al vanaf de nieuwbouw van JacFriesland (13 jaar geleden), bij het installatiewerk betrokken, en heeft hier een goede en betrouwbare naam neergelegd. De goede relatie en de beste offerte van Awizon gaven Renze de Graaf van JacFriesland de doorslag om voor deze bedrijven te kiezen.
 
Er zijn 1600 zonnepanelen geplaatst. Die produceren samen, bij gemiddelde omstandigheden, circa 410.000 kilowattuur, aldus technisch adviseur Jan van Bruggen van Awizon. “Dat is gebaseerd op het vermogen van 285 WP per zonnepaneel.”
 
25 procent van de stroom
 
Hij vertelt: “1600 zonnepanelen is een redelijk aantal voor één dak. JacFriesland kan hiermee ongeveer 25 procent van het eigen stroomverbruik opwekken, maar beslist niet álle stroom produceren. Daarvoor gebruiken de snijmachines en overige machines en apparaten van JacFriesland te veel stroom.”
 
De weersomstandigheden kunnen de opbrengst positief en ook negatief beïnvloeden. “Het meest gunstig zijn de dagen met een koele temperatuur in combinatie met veel zoninstraling. Wanneer het warmer wordt, daalt de stroomproductie. Dit heeft te maken met de eigenschappen van de zonnecellen.”
 
Sinds 1 augustus 2014 had Jacfriesland haar energieverbruik al verduurzaamd door elektriciteit in te kopen op basis van Nederlandse windenergie, dus fossielvrij, meldt Renze de Graaf van JacFriesland.
 
Vooral drie noordelijke provincies
 
Awizon werkt vanuit Surhuisterveen vooral in de drie noordelijke provincies: in Friesland en Groningen zitten ongeveer evenveel klanten, in Drenthe wat minder. Maar af en toe worden ook klanten verderop in het land bediend, met name wanneer het grotere zonne-energieprojecten betreft. “En wij leveren en installeren niet alleen aan bedrijven en instellingen, maar ook dagelijks aan particulieren.”
 
De zonnepanelen-sector groeit fors, maar er zijn wel remmende factoren, zegt Van Bruggen. “Dat kunnen politieke maatregelen zijn – denk aan meer, minder of geen subsidie voor zonnepanelen – en ook de Europese importheffing op zonnepanelen.”
 
‘SolarEdge optimizertechniek’
 
Alle panelen zijn voorzien van de ‘SolarEdge optimizertechniek’: ze produceren onafhankelijk van elkaar en zijn niet in serie geschakeld. “Bij een ‘serie-schakeling’ haalt het zwakst presterende paneel de opbrengst van het volledige systeem naar beneden. Met SolarEdge is dat niet zo. Met Power Optimizers behaalt ieder afzonderlijk paneel de optimale opbrengst. ”
 
Het is een drukke tijd voor Awizon, zegt Van Bruggen. Het inmiddels vijftien jaar bestaande bedrijf heeft daarom nog geen tijd gehad om na te denken over een jubileumfeestje. “Ik zal de agenda er binnenkort maar eens op na slaan “, grapt Van Bruggen half serieus.
 
Op de foto v.l.n.r.: Jan van Bruggen (Awizon), Cees Sijbesma (Bouma Technisch Installatiebedrijf Sumar), Renze de Graaf (JacFriesland) en Jitze Westra (Awizon), op het dak van JacFriesland. Foto: Actief Media